Expositie 19 maart tot en met zaterdag 30 mei (is verlengd!!): Frank Zindler, aquarellen.Bloemen in vaas”.

MOOIwerk Dokkum is verheugd het werk te kunnen exposeren van Frank Zindler. We wisselen het werk dat in de etalage staat zoveel mogelijk, zodat u ook vanaf de straat van zijn werk kan genieten.

Zindler is geboren in 1932 in Indonesie. Na de oorlog keerde het gezin terug naar Nederland. Als jongeman is hij naar Australie geemigreerd, waar hij zijn studie architectuur heeft afgerond. Een belangrijk deel van de studie was gewijd aan tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Om zijn studie deels te bekostigen, maakte hij toen al inkttekeningen van de Victoriaanse huizen in Melbourme. De laatste 20 jaar van zijn loopbaan als architect was hij gespecialieerd in interieurontwerpen van luchthavens. Maar sinds zijn pensionering is hij teruggekeerd naar zijn ware passie; de schilderkunst en die van de aquarel in het bijzonder. Aanhanger van de figuratieve kunst, zoekt hij altijd het poetische en het transparante licht in aquarel. Zindler is lid van het Aquarel Institut van Belgie en geeft aquarellessen.

Omdat het nu lastig is om naar de winkel te komen plaatsen we hier meer afbeeldingen van zijn werk, zodat u ook thuis kunt genieten. Mocht u interesse hebben 1 van de werken in het echt te zien, dan kunnen we altijd een afspraak maken. U kunt een bericht sturen via het contactformulier of een mail naar dineke.taal@outlook.com.haven van Dokkum

 

koeien bij de rivier

boot op wad bij avond.    tegenlicht

Het volgende interview is per mail afgenomen met Frank Zindler:

1. Wanneer bent u begonnen met schilderen?
Als architect heb ik uiteraard veel getekend en geaquarelleerd in de vorm van schetsen en presentatieprenten. De laatste 17 jaar van mijn werkzame leven deed onze firma veel inrichtingen van luchthavens over de hele wereld.
Maar als student, ik woonde toen in Australie, heb ik deels mijn kost verdiend door de
Victoriaanse huizen van Melbourne te tekenen en die aan de man te brengen.
2.Heeft uzelf les gehad?
Tijdens mijn opleiding, uiteraard. maar veel heb ik ook geleerd na mijn pensionering. Ik heb toen verschillende workshops gedaan bij de topaquarellist van België, Xavier Swolfs, maar heb ook veel geleerd van mijn medeschilders toen ik lid was van het Aquarel Instituut van België. De rest heb ik bijgeleerd door trial and error, en door er diep over na te denken.
3. Op de volgende plaatsen heb ik geëxposeerd:
2004 Valreas Frankrijk 2011 Uithoorn 2014 BlouArt Thuyets Frankrijk
2006 Hilton Rotterdam 2011 Bussum 2015 BlouArt Thuyets Frankrijk
2006 Radison Amsterdam 2012 La Planche Frankrijk 2016 BlouArt Thuyets Frankrijk
2009 Bussum 2013 St Andeol Frankrijk 2018 Barnas Frankrijk
2010 Diepenheim 2014 Witte kerk Naarden 2019 Barnas Frankrijk 2010 Poterne, Bussum 2014 Bussum
4. Hoe kiest U uw onderwerpen?
Mijn onderwerp komt vanzelf als ik ergens door geraakt word. Dit kan een landschap, dier zijn of een foto van een mooi/interessant gezicht, jong, oud, volwassen of kind, het kan alles zijn. Vaak trek ik er ook op uit en ga schilderen in de natuur. Maar het liefst werk ik thuis in mijn atelier, geen felle zon, wind of insecten.
Afgelopen zomer had ik een project : gezamenlijke herinneringen. Daarin heb ik de meest favoriete plekken geschilderd in en rond de wijde omtrek van ons vakantiehuis, wat resulteerde in 21 miniaturen. Een dierbare verzameling voor de hele familie.
5. Zijn er bepaalde thema’s in mijn werk?
Er zijn geen vaste thema’s in mijn werk, Ik kan uit de voeten met bijna alles, landschappen, dieren, stillevens, portretten, architectuur. Maar misschien gaat toch de grootste voorkeur uit naar portretten.
6. Is er een stroming in de schilderkunst die u bijzonder aanspreekt?
Het zijn niet stromingen, die mij aanspreken, maar meer dan iets anders zijn het kunstenaars, die ik bewonder. In de oudheid zijn het de grottekeningen, in de Middeleeuwen MichelAngelo, Leonardo da Vinci, Rembrandt en Vermeer en van de huidige kunstenaars vooral Helmantel,
Xavier Swolfs en de Amerikaan Alec Powers. Van Alec heb ik erg veel geleerd.
7.Heeft u een eigen atelier waar u schildert?
Ik heb een eigen atelier thuis, met prachtig noorderlicht, heerlijk. En ja, de aquarel is mijn grote passie en ik schilder eigenlijk iedere dag, tenzij ik andere urgente dingen te doen heb.
8. Heeft u graag muziek aan of schildert u in stilte ?
Eigenlijk heb ik iedere dag graag muziek om me heen, of ik schilder of niet. Klassieke muziek via Radio4.
9. Geeft u ook lessen?
Ik geef iedere week op woensdagmorgen les bij mij thuis aan een kleine groep van 6 man/vrouw .
Iedereen neemt zijn/haar eigen onderwerp mee, dus geef ik in groepsverband individuele les.
10. Wat is het belangrijkste wat u uw leerlingen wilt overbrengen ?
Ik vind het erg belangrijk om aan mijn leerlingen door te geven, dat zij allereerst een analyse moeten maken in zwart/wit, voordat men begint te schilderen. Omdat je door het maken van een schets in een apart schetsboek gedwongen wordt om na te denken wat daarvan het effect is op je onderwerp. over de “ compositie”, of je horizontaal, dan wel verticaal gaat werken, wat je lichtbron is, en wat daarvan het effect is op je onderwerp. En ook dat een mooie zwart/wit schets de intensiteit van je kleuren bepaalt.
Het is, met andere woorden, mijn manier van werken. Helaas volgen ook mijn cursisten de goede raad niet altijd consequent op!

@

Webshop Sluiten