Komende Exposities 2018:

 

Carla de Kievid: woensdag 20 november t/m zaterdag 26 januari. De feestelijke opening was vrijdagavond 23 november om 19 uur. Onder het genot van een hapje en drankje hebben we Carla haar werk bewonderd. Een welkomstwoord werd uitgesproken door Dineke Taal en ging als volgt:

Welkom iedereen die hier gekomen is om de schilderijen te komen bewonderen en natuurlijk ook Carla zelf te ontmoeten.
Voordat ik iets over de schilderijen wil vertellen zal ik eerst kort uitleggen wie Carla eigenlijk is. Voor zover dat natuurlijk mogelijk is. Carla de Kievid is geboren in Beverwijk en is afgestudeerd aan de Academie van Beeldende kunsten Artibus in Utrecht. Haar specialisatie aldaar was illustratie en vormgeving. Na haar studie heeft zij 8 jaar gewerkt als vormgeefster bij verschillende uitgeverijen, waaronder Zomer en Keuning en de VNU, de Verenigde Nederlandse Uitgeverijen. Sinds 1982 woont Carla in Friesland, en daar is zij haar carriere als kunstschilder gestart, en is zij ook begonnen met het schilderen van kommen. Om de kom nog beter te leren, ook in 3-dimensionale vorm, heeft zij ook diverse klei-cursussen gevolgd. Dat was ook de plek, op het atelier Klaaiwurk in Boksum, waar ik lesgaf, waar ik haar tegenkwam.
Carla heeft, toen ze helemaal klaar was met het schilderen van kommen, nog heel veel ander werk gemaakt. Maar omdat wij hier bij MOOIwerk Dokkum ook kommen maken, gedraaid op de draaischijf, vinden we het juist leuk dat Carla dit vroege werk wil exposeren.

De kom, wat een mooi thema. Er zijn vele betekenissen aan te geven. Als je in het woordenboek De Dikke van Daale zoekt is de eerste omschrijving; bakje, schaal, kop zonder oor. Dit is nog niet zo spannend zou je denken, alhoewel ik deze als keramiste al een reuze uitdaging vind. Maar de tweede betekenis vergt wat meer fantasie; komvormige diepte in een oppervlakte.
Toen ik deze omschrijving las moest ik meteen denken aan het schilderij achterin, in het blauw en het zwarte vlak in de kom. Prachtig! Maar ik las nog meer over de kom en wel in de betekenis van een aansporende roep; kom! Ook deze betekenis zie ik terug in je werk, bijvoorbeeld in een aantal van de kleinere werken, opgehangen in het cluster. Het is een roep ook van hoop, van je kan het!
En daar laat de Van Daale het niet bij. Ook de betekenis van kom als uitroep van ongeloof of verbazing is genoteerd. Met die gedachte zou ik naar het achterste werk kunnen kijken; er gebeurd veel in dat schilderij, allerlei kleuren en vormen die verschillende kanten op gaan, gedachten en nieuws dat tot je komt waar je niet altijd direkt iets mee kan; verbazing!
De laatste omschrijving vond ik ook een hele mooie; die van kom als uitroep om te sussen. Van verschillende geschilderde kommen gaat ook een soort troost uit, wat mij betreft. Een rust en afstemming in het kleurgebruik, gecombineerd met de schijnbaar eenvoudige vorm van de kom; dat is voor mij een schoonheid die troost.

Nou Carla, ik heb genoeg gezegd! We gaan het glas heffen op jouw prachtige expositie hier. We hopen op heel veel bezoekers de komende maanden, zodat zij allen van jouw mooie werk kunnen genieten. Zegt het voort! KOM!

Nieuwsgierig geworden of heb je ook interesse om te exposeren bij ons? Neem dan gerust contact op!

Zaterdag 8 december masterclass; er is nog 1 plekje vrij! geef je op bij Dineke Taal 06-12645011 of mail dineke.taal@outlook.com

Nieuw: cursus Spinnen bij Rika, je leert in 5 lessen van 2 uur de basistechnieken van het spinnen. Of als je het vroeger al eens gedaan hebt, is het volgen van de cursus ook een aanrader! Prijs: 85,-, inclusief materiaal. In het nieuwe jaar starten er weer nieuwe cursussen spinnen op de woensdagavond of de zaterdagmiddag ! Informeer gerust naar de mogelijkheden.

 

 

 

@